keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Karhuherra Paddington


Karhuherra Paddington on brittiläisen Michael Bondin luoma ja Peggy Fortnumin luonnostelema ihmisenkaltainen karhu. Hahmo esiteltiin ensimmäisen kerran 13. lokakuuta 1958 julkaistussa lastenkirjassa A Bear Called Paddington. Bondin kerrotaan keksineen Paddingtonin, kun vuonna 1957 joulun alla hän näki vaimonsa kanssa teddykarhun kaupan hyllyllä. He ostivat sen, koska se oli ainoa jäljellä oleva pehmokarhu ja he ajattelivat sen olevan yksinäinen.


Paddingtonilla on päällään kulunut, punainen hattu ja varhaisemmissa painoksissa myös takki ja saappaat. Lisäksi Paddingtonilla on aina mukanaan matkalaukku, jossa hän kantaa tärkeimpiä esineitään, kuten passia. Karhuherra on aina kohtelias ja hyvää tarkoittava, vaikka hänen ponnistelunsa päättyvätkin usein katastrofaalisiin tuloksiin. Paddingtonin intohimona ovat marmeladivoileivät ja kaakao.

Paddington asuu Lontoossa Brownin perheen luona Puutarhakatu 32:ssa. Brownin perheeseen kuuluvat herra ja rouva Brown, lapset Jonathan ja Judy sekä taloudenhoitaja rouva Bird. Brownit tapasivat karhuherran Paddingtonin asemalla, kun he olivat Judy-tytärtään vastassa. Perhe näki karhun istuvat matkalaukun päällä ja hänen takissaan oli lappu, jossa luki: "Huolehtikaa tästä karhusta. Kiitos". Paddington kertoi olevansa kotoisin Perun perukoilta ja ettei kukaan pysty lausumaan hänen perulaista nimeään. Perhe ihastui karhuun ja he nimesivät hänet löytöpaikan mukaan Paddingtoniksi. Paddington on todennäköisesti silmälasikarhu, vaikka ei ulkoisesti silmälasikarhuja muistutakaan, sillä Etelä-Amerikassa ei elä muita karhulajeja.


Paddingtonin ainoa tiedetty sukulainen on Lucy-täti, joka asuu karhujen vanhainkodissa Limassa. Hänellä on myös eno, jolta Paddington sai hattunsa, mutta enon nimi ei ole tiedossa.

Karhuherra Paddington on esiintynyt kahdessa televisiosarjassa, nukkeanimaatiossa Paddington (1975-1984) ja piirrossarjassa The Adventures of Paddington Bear (suomeksi Karhuherra Paddington, (1997–2001), jossa Paddingtonin suomenkielisenä äänenä toimii näyttelijä Mikko Kivinen. Paddingtonia on käännetty yli 40 kielelle.

(Lähde: Wikipedia)

1 kommentti:

  1. Ostin junapoikaa varten kerran yhden Paddington-kirjan ja sitä luetaan, kun hän on yökylässä. Varsinaisesti hän ihastui Paddingtoniin, kun näki lehdessä VR:n mainoksen, jossa tämä poseerasi junan edessä. Paddington on hellyttävä, mikä näkyy varsinkin tuossa ylemmässä kuvassa!

    VastaaPoista