sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Pelle Hermanni ja Ransu Karvakuono

Oi lapsuusaikoja!!!

Sirkuspelle Hermanni oli TV2:n Pikku Kakkoselle vuosina 1978–1988 tehty lastenohjelmasarja. Sen pääosaa Pelle Hermannia esitti Veijo Pasanen. Sarjan käsikirjoittaja oli Simo Ojanen. Ohjelman tunnusmusiikkina oli Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssi posetiivilla soitettuna. Ohjelman tunnusfilmi kesti 14 sekuntia ja siinä oli taustana piirretty kuva sirkusteltasta ja kolmesta puusta. Taustalle ilmestyi punainen pallo (pellen nenä), joka meni ruudun keskelle. Pallon ympärille ilmestyi pellen kasvot. Sitten nenä putosi, mutta käsi nosti sen kuitenkin takaisin pellen kasvoille. Lopuksi kuva zoomasi nenää kohti, ja siinä luki "Sirkuspelle Hermanni" valkoisella tekstillä.
Ohjelman ympäristönä on kuvitteellisen Sirkus Hepokatin työntekijöiden majoitusalue, Pelle Hermannin puinen asuntovaunu vieressään Taikuri Maxin (Mauri Saikkonen) asuntoauto. Hermannin ja Maxin lisäksi sarjassa esiintyviä muita hahmoja ovat Pelle Hermannin Äitiliini (Raili Veivo) ja ikuinen ihastuksen kohde ennustajaneiti Sylvia (Marjatta Rinne), jota Hermanni yritti kosia lukuisia kertoja sarjan aikana. Erikoispiirteenä ohjelmassa Hermanni on kuulevinaan tv-ruudun toiselta puolen välittyviä katsojien kommentteja ja "keskustelee" nimeltä mainiten nuoren katsojakuntansa kanssa. Pelle Hermanni päivitteli usein asioiden tilaa sanomalla "Voi änkeröinen!" ja "Se on ihan mahoton tuo kepakko!"
Näyttelijä Veijo Pasasen kuoltua ohjelmasarjan jatkoksi tehtiin vielä sarjat Äitiliini (1989–1990) ja Oppisopimuspelle Niko (1992), jota esitti Tommi Auvinen. Myös ne olivat Simo Ojasen käsikirjoittamia.
Pelle Hermannin rekvisiittaan kuului myös näköpuhelin, ilmassa leijaileva käkättävä Kepakko ja kälkättävä lehmänkello kälkätin.
Pelle Hermanni vieraili myös teatterin lavalla Pelle Hermannin ryöstö -näytelmässä vuonna 1985 Tampereen Työväen Teatterissa. Porin Kirjurinluodolla on leikkipuisto, joka on nimetty Pelle Hermannin (ja porilaisen käsikirjoittaja-Ojasen) mukaan. Lähde: Wikipedia.

Ransu Karvakuono on TV2:n lastenohjelmassa Pikku Kakkosessa esiintyvä koirahahmoinen käsinukke. Rodultaan Ransu on keskikokoinen videonoutaja. Hahmon äänenä on alusta asti ollut Pertti Nättilä.
Hahmon loi Eevaliisa Holma-Kinnunen vuonna 1977 Sysmän Onkiniemen kylän Musta & Valkea Ratsu -nukketeatterin tarpeisiin. Hän nimesi hahmon aluksi Fransiscus Assisilaisen mukaan Fransiscukseksi. Ensiesiintyminen Yleisradion Pikku Kakkosessa oli 4. lokakuuta 1978. Lasten oli hankala ääntää hahmon nimeä, joten nimi muutettiin Ransuksi.
Ransu on kuulunut Pikku Kakkosen vakiohahmoihin vuodesta 1978. Tuolloin ohjelman juontajalle etsittiin paria, ja tekijät päättivät ihmisjuontajan sijasta hankkia nuken. Ohjelmassa on tällä hetkellä käytössä toinen Ransu-nukke ensimmäisen kuluttua käytön seurauksena loppuun.
Paitsi Pikku Kakkosen juontajana, Ransu on esiintynyt myös osana Karvakuonot-kolmikkoa. Muut kaksi karvakuonoa ovat Riku ja Eno-Elmeri, kaikki Eevaliisa Holma-Kinnusen luomuksia. Ransu on yksi Pikku Kakkosen tunnetuimpia hahmoja, ja hänestä on vuosikymmenien varrella muodostunut ohjelman symboli. Ransu on esiintynyt satunnaisesti myös Pikku Kakkosen ulkopuolella: hän on muun muassa vieraillut Uutisvuodon kilpailijana sekä haastatellut tasavallan presidenttejä Mauno Koivistoa ja Tarja Halosta. Ransu on uransa aikana haastatellut myös monia muita julkisuuden hahmoja, muun muassa eduskunnan puhemiehiä Kalevi Sorsaa ja Ilkka Suomista. Valtioneuvos Johannes Virolaisen hän tapasi Vironperässä. Lukuisia taiteilijoita, kirjailijoita ja muita julkisuuden henkilöitä on lähes kolmenkymmenen vuoden aikana kuulunut Ransun tuttavapiiriin.
Ransun sukulaisiksi mainitaan Tosca-äiti, Berhand-setä, Mauri Mosso, Risto Lupus, Aaro ja nuorin veli Pahnanpohjimmainen.
Ransulle on omistettu leikkipuisto Pirkkalassa nukettajansa Pertti Nättilän asuinkunnan mukaan. Vuonna 1998 avatussa Ransupuistossa on akateemikko Kain Tapperin muotoilema pronssiin valettu Ransun näköispatsas. Patsaan toinen versio sijaitsee TV2:n Tohlopin aulassa.
Yleisradio uutisoi syyskuussa 2010, että Ransu alkaa isännöidä lasten kulttuuri- ja toimintakeskusta Ransulaa Pirkkalassa. Ransulaa suunnitellaan Pyhäjärven rannassa sijaitsevaan Juhlatalo Rantaniittyyn, ja keskuksen arvioidaan avattavan vuonna 2012. Lähde: Wikipedia.2 kommenttia:

  1. Aivan ihastuttavia molemmat hahmot ja hieno kortti ;)))

    VastaaPoista
  2. Tosi hieno kortti!!! Ransu Karvakuono oli suosikkihahmoni pikku kakkosessa <3

    VastaaPoista